Marja aikaan on tahroja vaikeaa välttää. Tyttäreni neuvo viime talvena, on ollut nyt tarpeen. Mustikka tahran poistoon tarvitaan vain kiehuvaa vettä jota valutetaan ainakin litra tahran päälle ja pesuun. Mustaviinimarja tahrat poistuvat samalla konstilla. Tähän asti kaikki puhdistamani materiaalit ovat kestäneet kiehuvan veden.

Tänään meillä syötiin kesäkurpitsa-lipstikka keittoa. Sangen hyvää, en saanut mitää varsinaista ohjetta yrttimyyjältä vain aineet. Minun oma ohjeeni.

-Vihreä kesäkurpitsa tai pari pientä

(pese ja kuutio kattilaan)

-Puolikas sipuli pilkotaan mukaan 

-lipstikkaa maun mukaan

minulle riitti yhdestä oksasta viisi lehdykkää. (yllättävä voimakas yrtti)

Tilkka vettä ja suolaa (kesäkurpitsa lipstikka sipuli ) keitetään kypsäksi ja soseutetaan sauva sekottimella.

Sosetta ohennetaa vedellä, anna kiehua liedellä, suurusta vehnäjauholla (n.3rkl vehnäjauhoja sekoitetaan tilkkaan vettä) joka sekoitetaan keittoon. Pehmennä vielä makua lisäämällä kaksi ruokalusikallista kuohukermaa.

Koristeeksi pinnalle paistoin amerikanpekoni siivun ja pilkoin persiljaa.

Tämän vuoden uutuus kokeilu on karviaisten soseuttaminen lihamyllyllä.  Iso muovinen karkkilaatikollinen vuoristokarviaisia (pieniä punaisia) soseena on noin 1 litraa. Mini kokoisia minigrippi pusseja tuli 10 hyvä annoskoko noin yksi desi. Mustaviinimarja nektaripusseja tuli myös tehtyä. Siinä ei säästynyt tilaa yhtä tehokkaasti, sillä n.1,5 litrasta marjoja pikkupusseja tuli sama 10 kappaletta.

Onneksi minulla oli apua, itse en mitenkään pysty leikaamaan karviaisia puhtaaksi. Nipistäminen leikkaaminen napin ompelu jos pitää työntää neulaa tiheän kankaan läpi ei onnistu. Neuleeseen voin neuloa vielä napit jipii! Keltaiset pavut odottavat pakastusta keittiössä, niitä tuli valtavasti olen vienyt tuliaisiksi papuja varsin moneen paikkaan.

Karviaisia ja omenoita keitellään illalla soseeksi, neuleita ei ehdi kuin ajatella. Esittelen sitten myöhemmin kevään neuleitani.

Kohta tulevat isot purjelaivat Turkuun! Upea tapahtuma muistakaa käydä katsomassa.

Orava rouskutti ämpärin reunat ja repi yhden viikonlopun aikana maton keskeltä. Hiiri viime talvena järsi tilkkupeiton jota minä yritän korjata, huomioi käsin neulonnan vaikeus.

 

Ihanaa elokuuta kaikille.